U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

Verwar EPB niet met EPC

maandag 25 september 2023

EPC, EPB en E-peil. De afkortingen over de energieprestaties van uw woning lijken op elkaar, maar zijn geen synoniemen. Dat is belangrijk voor wie bouwt, renoveert of zijn woning verkoopt.
 

EPB

Wilt u een nieuw huis bouwen of een woning ingrijpend energetisch renoveren, dan moet u aan enkele energienormen voldoen. Sinds 2006 bestaan in Vlaanderen de EPB-eisen, waarbij de afkorting staat voor Energie Prestatie en Binnenklimaat.

De nieuwe of gerenoveerde woning moet strikte normen voor thermische isolatie halen. Daarnaast gaan de bouwvereisten ervan uit dat een gezonde woning 24/7 geventileerd moet worden, terwijl het warmteverlies beperkt blijft.

Ook het risico op oververhitting van de woning dient te worden beperkt. Dat kan door de vensters ideaal te oriënteren, de glasoppervlakte te beperken en in een goede zonnewering te voorzien.
 

E-peil

De energieprestatie is het sluitstuk van het EPB. Die prestatie wordt uitgedrukt in het E-peil. Het cijfer geeft een precies zicht op de energiebehoefte van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie uw woning verbruikt.

Het E-peil wordt berekend op basis van de thermische isolatie, de luchtdichtheid en de compactheid, maar ook van de oriëntatie en de bezonning van het gebouw. Verder spelen de vaste installaties, zoals verwarming, warmwatervoorziening, ventilatie en koeling, een rol.

Het E-peil van een nieuwe woning mag sinds 2021 maximaal E30 zijn. Bij een ingrijpende energetische renovatie mag dat voor een bouwaanvraag sinds 2022 maximaal E60 zijn. De norm is de voorbije jaren almaar strenger geworden. Zo’n tien jaar geleden volstond een energieprestatie van E70 voor nieuwbouw en E90 voor renovatie.

Als het E-peil van uw woning hoger is dan het maximale E-peil dat hoort bij het jaar van uw bouwaanvraag, krijgt u een boete. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete.

Woont u in een erg energiezuinige woning, dan kunt u een korting krijgen op de onroerende voorheffing, de jaarlijkse vastgoedbelasting. De grootte van de korting hangt af van de datum waarop de stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd, welke werken werden uitgevoerd en wat het E-peil is op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Vroeg u de stedenbouwkundige vergunning na 1 januari 2023 aan, dan krijgt u vijf jaar 50 procent korting als u een E-peil van E20 behaalde bij een (gedeeltelijke) herbouw. Als u na een ingrijpende energetische renovatie E60 behaalde of als u bij een (gedeeltelijke) herbouw E10 behaalde, krijgt u vijf jaar 100 procent korting. Voor nieuwbouw zonder voorafgaande sloop geldt sinds 1 januari geen korting meer.

EPC

Een EPC-label of Energie Prestatie Certificaat hebt u nodig als u een woning wil verhuren of verkopen. Het document geeft met een score aan hoe energiezuinig een gebouw is. Die score gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Wie een woning met een energielabel E of F koopt, moet die binnen vijf jaar renoveren tot minstens een label D.

Op een EPC vindt u ook informatie over hoe goed het gebouw of de gebouweenheid geïsoleerd is, welke beglazing aanwezig is, en hoe zuinig de verwarming en de installatie voor warm water zijn.

Het EPC geeft ook tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bij de aanbevelingen een kostenraming meegegeven. Verschillende vastgoedmakelaars vinden die kostenraming te onnauwkeurig en te hoog. Maar volgens de Vlaamse administratie zijn de bedragen in de simulatie het resultaat van een breed marktonderzoek en liggen ze nog te laag omdat alles duurder geworden is.

Hebt u een woning die onder de EPB-regelgeving valt - een nieuwbouw of een woning die ingrijpend energetisch gerenoveerd werd - dan krijgt u automatisch een EPC Bouw afgeleverd. Het EPC Bouw is tien jaar geldig vanaf de ingebruikname van het gebouw.

Als u voor uw woning niet over een EPC Bouw beschikt, zult u een EPC Residentieel moeten laten opstellen. Een EPC-deskundige controleert onder andere de isolatiematerialen, de ramen, en de installaties voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Alle gegevens worden met een softwarepakket van de overheid geanalyseerd en leveren de EPC-score op.

Bron: De Tijd